JUNGIAANSE THERAPIE

Jungiaans-Analytische therapie

Het referentiekader van de Analytische therapie heeft zijn oorsprong in de filosofische en analytisch psychologische ideeën van de Zwitserse psychiater Prof. Dr. C.G. Jung.

De Analytische therapie heeft als uitgangspunt het verenigen van tegendelen die wij als mens in ons kunnen ervaren - dat echte verandering berust op innerlijke harmonie tussen belevings- en buitenwereld; die verandering is alleen te bereiken door intuïtieve bewustwording.
Zo binnen zo buiten. Wat zich in onze binnenwereld afspeelt heeft aan de buitenkant een projectie. En soms zelfs meerdere projecties in ons denken, voelen en ons gedrag. Een droom, een klacht of een symptoom en een situatie buiten, kunnen allemaal op hetzelfde wijzen, op iets dat in de binnenwereld, ons innerlijk, plaatsvindt.

Zo boven zo beneden. Door het licht van bewustzijn te laten schijnen in je eigen diepste duisternis neemt je bewustzijn, je licht, je verlichting toe. Uitersten zoals goed en kwaad als voorbeeld van tegendelen, zijn beiden onderdeel van ons mens-zijn en horen bij elkaar. 
Niet maatschappelijke aanpassing, maar de mens staat daarbij centraal: een mens moet toch minstens in harmonie met zichzelf zijn om als evenwichtig mens in de samenleving te kunnen functioneren.  

Het doel van de analytische therapie is de individuele ontwikkeling van de mens, zodat ieder mens de persoon kan worden die hij in wezen is en datgene kan doen wat bij hem past. 
 
Share by: